De Hersteld Hervormde Gemeente van Soest is een christelijke gemeente die elke zondag om 10:00 en 17:00 samenkomt in de Ichthuskerk aan de Albert Cuyplaan in Soest.

Waar komt de naam Ichthuskerk vandaan? In de tijd van de vervolgingen van het keizerrijk van Rome was het niet zo wijs om aan een ander openlijk te vragen of hij christen was. Christenen hadden hiervoor een oplossing. Als zij het gevoel hadden met een andere christen te doen te hebben, tekenden zij nonchalant een vis. Dit was niet toevallig. Het Griekse woord voor vis is Ichthus en aan de letters van dit woord konden christenen een bijzondere betekenis geven:

I Iesous = Jezus

Ch Christos = Christus

Th Theou = van God

U Uios = zoon

S Sooter = Redder, Verlosser.

Let ook op de ‘zwemrichting', je kunt in de tekening van de vis ook de eerste letter van het Griekse alfabet ontdekken, namelijk de alfa: α. Jezus Christus is de Alfa en de Omega (de eerste en de laatste letter van het alfabet).

De Hersteld Hervormde Gemeente te Soest behoort tot de classis Midden van de Hersteld Hervormde Kerk. Voor de gemeentegrenzen van Soest heeft de classis bepaald dat de leden die wonen in Amersfoort, Austerlitz, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Den Dolder, Eemdijk, Hoogland, Huis ter Heide, Soesterberg, Soestdijk, Soestduinen, Vuursche en Zeist behoren tot de Ichthuskerkgemeente.